4 vigtige pointer om periodisk faste, som jeg ikke fik nævnt

Skærmbillede-2013-09-25-kl.-21.55.40

I går lagde jeg ud med 1. runde af "SPØRG ANNA" - en live 30 minutters Q&Amin officielle Facebook side.

Der væltede ind med mange spændende spørgsmål, dem kan du finde på FB.

De her "øj, det skulle jeg have fået sagt!" ting - dem får du lige her.

Temaet var FEJL #1 fra min nye guide til Skyhøj Forbrænding, nemlig:

"DU SKAL SPISE HYPPIGE MÅLTIDER – HELST HVER 2. TIME - for at holde forbrændingen oppe". 

Her er nogle af de spørgsmål, som jeg fik svaret på:

  • "Hvordan kommer man af med de sidste fedtdepoter? Faste? Hyppige mellemmåltider?
  • "Jeg spiser æg og nødder til morgenmad, men kort tid efter bliver jeg virkelig sulten og craver kulhydrater. What to do?"
  • "Hvordan skal man faste, hvis man ikke er ude efter at tabe sig?"
  • "Kan man faste og stadig holde blodsukkeret stabilt og hormonerne i balance?"
  • "Hvordan taber jeg pølsen rundt om maven? Jeg vil ikke undvære mit rugbrød!"
  • "Kan det passe, at jeg får mere energi og overskud, når jeg faster?"
  • "Hvad ville faste gøre for PCO, infertilitet eller for højt stofskifte?"
  • "Hvordan spiser man bedst, hvis man træner i 2 timer dagligt?"

SE SPØRGSMÅLENE OG SVARENE LIGE HER >>>

 

 

De 4 (vigtige) ting, jeg ikke fik nævnt, var: 

1) Uanset hvilken type periodisk faste du vælger, er det essentielt, at du spiser nok kalorier inden for dit spisevindue.

Faste + for få kalorier + for få kulhydrater + for meget træning = en opskrift på at forstyrre sin appetitregulering godt og grundigt og falde i en "jeg kan ikke holde op med at spise" periode.

Mere er ikke bedre (også) i det her tilfælde. Så 16 timers faste er ikke nødvendigvis bedre, end 14 timer - lyt til din krop!! Der kan fx også være dage (op til menstruation/efter en stresset deadline/eller lign.), hvor du har brug for at spise mere og oftere. GØR DÉT.

2) Faste er ikke det første valg, hvis man ingen muskler har på kroppen (tynd/tynd eller tyndfed i Bodyschool terminologi)

Vælger man at gøre det af sundhedsmæssige årsager, så skal man altså sikre sig, at man får nok kalorier fra lødig mad (ja, også stivelse!) inden for sit spisevindue. Lean Gains versionen er nok det bedste bud til den kropstype. (Læs om det i Anders Nedergaards bog 1-dagskuren - se nederst i bloggen)

3) Faste frarådes, hvis du er meget stresset/udbrændt.

Er man eksempelvis stresssygemeldt eller udmattet helt ind til knoglerne, så producerer man højst sandsynligt ikke nok cortisol til at kunne stabilisere blodsukkeret (mobilisere fedt fra fedtdepoter, når kroppen registrerer en mangeltilstand), og så skal man faktisk spise hver 2.-3. time, en god blanding af protein+grønt+fedt+stivelse.

4) Faste er ikke en kur.

Faste (eller, lad mig hellere kalde det "perioder, hvor du ikke spiser eller spiser meget lidt" - SPISEPAUSER) kan skræddersys på (tæt på) 100 forskellige måder.

Det vigtigste at huske på er, at det behøver ikke være på samme måde hele tiden.

Det er fint nok at vælge en model at gå ud fra (fx 5:2 eller 16/8 eller 1-dags kuren), MEN du skal ikke holde fast i den samme model af principmæssige årsager hele tiden. Din krop har forskellige behov i forskellige perioder. 

Hele den der tankegang med "jeg må ikke overtræde reglerne, der står i den her plan, og hvis jeg gør, så er alt tabt på gulvet" - svarer lidt til "jeg må ikke gå på stregerne, jeg må ikke gå på stregerne..."

Det er ok, at den ene dag er der gået 14 timer uden mad, og den anden dag spiser du morgenmad, men dropper frokost eller holder dig til 4 hovedmåltider uden snacks imellem. Pointen er bare at have perioder, hvor der ikke bliver proppet i hovedet konstant.

BRUG IKKE FASTE SOM KUR, MEN SOM ET FLEKSIBELT VÆRKTØJ TIL AT BRYDE DE UHENSIGTSMÆSSIGE SPISEMØNSTRE OG CRAVINGS OG MÆRKE DIN RIGTIGE SULT.

FASTE ER IKKE EN UNDSKYLDNING FOR AT FORTSÆTTE MED AT SPISE CRAP (undskyld sproget!) - BARE INDEN FOR "DET MAGISKE VINDUE", HVOR DET SÅ IKKE TÆLLER (jo, det gør!)

!! Lad være med at hoppe på faste-toget, hvis du kæmper med at spise nok rigtig mad i din hverdag / ikke kan holde dig væk fra kage og andet junk bare én eneste dag !! Fokusér på at få the basics på plads først.

PS. Nu kom FB tråden og dette indlæg til at handle om faste, som er i den helt modsatte ende af de hyppige måltider, som det af mange stadig påstås, er vejen til højere forbrænding. Pointen med indlægget er så, at du sagtens kan gå uden mad i rigtig mange timer, uden at din forbrænding tager skade. Oftest, vil du faktisk blive bedre til at forbrænde fedt af dét. Altså spisepauserne.

Faste er altså ikke et MUST for at tabe fedt. Bare dét at droppe dine snacks vil gøre en kæmpe forskel. Prøv dét først! (Bliver du sulten, så spis mere til dine hovedmåltider). 

 

FASTE-PENSUM

OBS: Læs Anders Nedergaards bog 1-dagskuren og/eller en række af hans blogs om emnet på www.kropblog.dk for at få overblik over al den relevante forskning, der findes på området, samt oversigten over de forskellige faste-former.

Anders er nok den, jeg kender, som er allerbedst til at gennemskue, hvilken forskning der rent faktisk er hold i. Denne bog er dit pensum, hvis du gerne vil lege med periodisk faste >>>

 

.

FÅ 3 ØVELSER TIL AT VÆKKE DIN KROP

Smugtræning som tænder for hjerne/muskel kontakten og får dig til at opdage muskler, du ikke vidste du havde! Med særligt fokus på mave, balder og bækkenbund 

Skærmbillede 2018-11-05 kl. 15.20.59.png. 

TILMELD DIG NYHEDSBREVET
og få link til de 3 øvelser direkte i din indbakke.

 


0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar