Læsetid: 4 min

Taler de højt om overgangsalderen på din arbejdsplads?

5 STÆRKE TAKE-AWAYS

  • Én ud af fire kvinder har så voldsomme symptomer fra overgangsalderen, at de har overvejet at sige deres job op.
  • 25% af kvinderne, der har svaret på min survey om overgangsalder, har meldt sig syge flere gange på grund af overgangsaldergener.
  • Fysisk træning er dén ting, som forskerne er enige om kan afhjælpe gener i overgangsalderen samt forebygge demens, knogleskørhed og hjerte-kar-problemer – helt uden bivirkninger.
  • 5-10-15 minutters styrketræning (af en bestemt slags) ad gangen på arbejdspladsen er den perfekte mikropause, der optimerer både fysisk og mental sundhed hos medarbejderne.
  • Men hvilke virksomheder vil gå forrest og implementere disse tidseffektive tiltag, som væsentligt forbedrer kvinders velbefindende i helt op til 10 år før og efter menopausen?




Knap 1.000 kvinder har svaret på min undersøgelse om, hvordan overgangsalderen opleves hos dem – fysisk, mentalt, socialt, på arbejdspladsen. Der er særligt to resultater, som jeg er nødt til at fremhæve:

→ 32% oplever ubehag og symptomer på overgangsalderen dagligt, mens knap 30% oplever det flere gange om ugen. Kun 17 % oplever sjældent symptomer.

→ 27% har meldt sig syge fra arbejde en håndfuld gange eller mere på grund af gener fra overgangsalderen. Knap 5% af dem har været væk i længere perioder.

Det får mig til at tænke.
Hvilke virksomheder, tror du, vil gå forrest – og implementere tidseffektive tiltag, som væsentligt forbedrer kvinders velbefindende i helt op til 10 år før og efter menopausen?

Det er trods alt 25-30% af hele arbejdskraften, som er berørt af symptomer forbundet med menopausen – og hele 17% har overvejet eller forladt arbejdspladsen på grund af overgangsaldergener*
Det går ikke kun ud over kvindernes livskvalitet, det koster også i kroner og ører – helt præcist 4 milliarder årligt i tabt arbejdsfortjeneste**

Vi skal tale mere om overgangsalder på arbejdspladsen

I både Spanien, Japan, Italien og Slovenien er de i fuld gang med at forbedre vilkårene for kvindelige ansatte, der oplever gener i forbindelse med menstruation og overgangsalder.

Storbritannien er dem, der er længst fremme, med flere nationale indsatser for at oplyse virksomheder om overgangsalder og stærke tiltag som fx fleksible arbejdstider og bedre temperaturregulering på arbejdspladsen.

I Danmark går det lidt langsommere. Det er ikke behandlet direkte ved lov, og kun få virksomheder har forholdt sig til det, har Deloitte Consulting sat spot på i deres insights***

Senest har dog både Lego og Clever været fremhævet for deres tiltag om at blive mere ‘menopause-venlige’ arbejdspladser. Lego italesætter fx overgangsalderen på deres sociale medier og underviser i livsfasen internt og giver mulighed for fx fleksible arbejdstider. Mens Clever bl.a. nævner stillerum og yoga som mulige tiltag for deres menopausale medarbejdere**

Fantastisk, men… sidder jeg så tilbage med. For hvad med fysisk aktivitet – og her mener jeg ikke yoga, som ikke har samme hormonelle effekt som fx styrketræning – hvorfor er det ikke på listerne?
 

Et stærkt tilbud: Styrketræning i arbejdstiden

Styrketræning – af en helt bestemt slags – bør, efter min mening, toppe listen af de relevante sundhedstilbud for kvinder på arbejdspladsen (ja, og i det hele taget).

Men det er desværre stadig bare alt for underbelyst, at fysisk træning faktisk er dén ting, som forskerne er enige om kan afhjælpe gener i overgangsalderen samt forebygge demens, knogleskørhed og hjerte-kar-problemer – og så endda helt uden bivirkninger.

Hvis man – mod oddsene – så alligevel støder ind i et tilbud om træning, er det ofte med udmattende cardio og udholdenhedstræning i fokus. De færreste kvinder med overgangsaldergener kan dog mønstre energien til langvarig træning med pulsen oppe i det røde felt. Fordi - dårlig søvn, brain fog, led der værker, overskud der mangler.

Derudover adresserer hverken dén type træning eller de lavintense alternativer den helt store problemstilling, accelereret af overgangsalder: At det er vores hurtige muskelfibre (og nerveforbindelserne til dem), vi mister som noget af det første efter de 50 år… og det er muskeltab, der driver både inflammation og livsstilssygdomme. Muskelstyrke og muskelmasse bør altså komme først i tilbuddene til kvinder før, under og efter menopausen.

De hurtige muskelfibre og nerveforbindelser trænes bedst med få, tunge og/eller eksplosive gentagelser med lange pauser af helkropsøvelser, som kræver stor koncentration at koordinere. Men dén type træning kan man til gengæld nøjes med en ret lille mængde af, hvilket gør den til den perfekte tidseffektive "minimum effective dose" – 5-10-15 minutter ad gangen er ‘nok’.

Det er dermed den perfekte aktive pause til at modvirke negative effekter af stillesiddende eller ensformigt arbejde og optimere både fysisk og mental sundhed hos medarbejderne.

Med andre ord; et sundhedstilbud, der er den klogeste investering for enhver arbejdsplads, der er klar til at gå forrest og både tale højt om overgangsalderen og alle de livsfaser, en kvinde går igennem – samt rent faktisk handle på det.

Hvordan oplever du, at din arbejdsplads tager hånd om overgangsalderen – er det fx acceptabelt at melde sig syg eller bede om mere fleksibilitet på grund af gener? Jeg vil rigtigt gerne høre fra dig, så skriv endelig en kommentar her ⬇️

Referencer:
* Biote 2022 Women in the Workplace Survey
** Børsen: Kæmpe tabu rykker ind på ledelsesgangene
*** International tendens: Overgangsalder og menstruation fylder mere på arbejdspladser; Deloitte.

Skriv en kommentar

Mød Anna Bogdanova, adfærds- og træningsekspert

Jeg har de sidste 15+ år lært titusindvis af kvinder, hvordan de får skabt en regelmæssig træningsrutine med 5 minutters mikrotræningsbidder, der er målrettet både nervesystem og muskler, så de får adgang til meget mere styrke, frihed og energi i deres hverdag. 

Spørger du mig, er denne højeffektive træning den vigtigste investering i din fremtid.

Læs mere her

LÆS FLERE ARTIKLER

HVAD ER DIN IDEALVÆGT?

HVAD ER DIN IDEALVÆGT?

Rigtig mange kvinder har et urealistisk billede af, hvilken vægt der er deres idealvægt. Få svaret på, hvad du i stedet bør have fokus på. Læs mere

DET ER IKKE SYND FOR DIG!

DET ER IKKE SYND FOR DIG!

Det er ikke synd for dig, når du træner efter dagsformen og måske er nødt til at skalere en øvelse eller træning ned. Det er derimod at træne klogt.  Læs mere