Vegetariske proteinkilder til kropslig forvandling

Er du en af dem, der vælger en vegetarisk livsstil - hvor ofte planlægger du din mad ud fra, hvad du fravælger (animalske produkter) ift. hvad du vælger til? At basere sin kost hovedsagligt på fødevarer fra planteriget har en vigtig fysiologisk betydning. Fravalg af animalske fødevarer gør det sværere at få tilstrækkelige mængder af både protein og adskillige vitaminer og mineraler, og det kan bl.a. spænde ben for din kropslige forvandling.

Hvis kroppen er i en mangeltilstand, vil fedtforbrænding ikke blive prioriteret særlig højt. Heldigvis kan du kompensere for manglerne i kosten ved strategisk supplementering.

Du skal bl.a. være opmærksom på følgende:

  • Vitamin B-12 forefindes kun i tilstrækkelige mængder i animalske produkter. Undgår du disse, skal du indtage det B-12 i tilskudsform. (Vær opmærksom på, at hvis du ikke har tilstrækkelige niveauer af mavesyre, så får du også sværere ved at optage B-12. Nogle vælger faktisk vegetarisk livsstil ubevidst - fordi de oplever, at de har svært ved at fordøje animalsk protein grundet for lave niveauer af mavesyre. Mange gange oplever jeg, at hvis man genopretter mavesyrebalancen, så får man lyst til at spise fisk, kød og fjerkræ igen).
  • Mange vegetariske diæter indeholder soya som foretrukne proteinkilde. Det er vigtigt at være opmærksom på, at høje mængder soya-baserede fødevarer kan hæmme stofskiftefunktion, og mange af produkterne, der er på markedet er forurenede med tungmetaller (hvilket også går ud over skjoldbruskkirtlen).
  • De hyppigste aminosyrer, man kan komme til at være i underskud af, er carnitine, carnosine og taurine, som primært findes i kød. Mangler du carnitine, kan du have sværere ved at forbrænde fedt og få gavn af alle de gode fedtsyrer, du indtager i kosten. Taurinmangel kan komme til udtryk som dårlig muskelfunktion og uro i kroppen. Disse aminosyrer kan altså kun fås igennem supplementering, hvis du ikke spiser kød.

Når vi så har taget højde for de typiske mangler i den vegetariske kost, som kan spænde ben for din kropslige forvandling, kan du være med i ugens protein challenge ved at spise følgende proteinkilder til hvert af dine måltider (de opfylder alle sammen kravet om at være min. 20% protein):

  • Æg, hytteost og skyr - hvis du hører til lacto-ovo vegetarer
  • Bønner - især kikærter, grønne linser og kidney bønner har et højt indhold af protein
  • Frø/kerner - hampfrø og græskarkerner (jeg kan personligt selv godt lide at lave mælk ud af disse: kerner + vand = blendes og bruges som base i smothies)
  • Proteinpulver - denne kategori fortjener en blog for sig, følg med i morgen.

Øvrige næringsstoffer, som man kan risikere at komme i underskud af, som fx. omega-3, D-vitamin, zink mm., kommer vi ind på i næste uge - og hvad du skal være opmærksom på ifm. supplementering med disse.

Del dine oplevelser med at få spist protein til hvert eneste måltid - enten animalsk eller vegetabilsk - i kommentarfeltet nedenunder.
 

.

FÅ 3 ØVELSER TIL AT VÆKKE DIN KROP

Smugtræning som tænder for hjerne/muskel kontakten og får dig til at opdage muskler, du ikke vidste du havde! Med særligt fokus på mave, balder og bækkenbund 

Skærmbillede 2018-11-05 kl. 15.20.59.png. 

TILMELD DIG NYHEDSBREVET
og få link til de 3 øvelser direkte i din indbakke.

 


0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar