Hvor længe kan du stå på ét ben? Del 2 af 4.

64621767-4768-44DD-9267-487A7EAA7929

I sidste indlæg kom jeg ind på, at der er 4 oversete ting, som du skal have på plads, for at blive flyvende på løbestierne – uden at løbe ind i skader. 

De 4 baser, får du dækket i mit nye program WINGWOMAN, som i øvrigt IKKE er et løbeprogram. Det er derimod et program, som giver dig lethed, power og fart – og dét kan du bruge til, hvad du nu har lyst til. At skabe fremdrift, bevæge dig frygtløst og ubegrænset igennem livet eller komme i gang / blive bedre til en sport, der taler til dig. 

Den første ting handlede om din grundstyrke. (Gen)læs her. 

I dag skal det handle om nummer to: 

2. Du skal være stærk og stabil på ét ben. 

De 2-4 gange kropsvægt, som er den belastning din krop bliver udsat for hver gang du lander…

Kan du i øvrigt bære den på ét ben ad gangen, uden at falde sammen i ankler, knæ og hofter? Uden at åbne helt op på forsiden af maven, så lænden ender med at halte lidt bagefter kroppen.


Hvordan ved man, at man falder sammen?

Hvis du optager en video af dit løb, vil du kunne se, at hoften ikke forbliver vandret ved landingen – den ene sidder tipper nedad; og anklerne og knæene falder indad. 

Desuden vil du kunne se, at der foregår en del bevægelse fra side til side (du skifter vægt til den side, hvor benet er i kontakt med underlaget) – og op og ned (så du mere ligner en hoppebold, end en Roadrunner fra Looney Tunes). 

Langt de fleste løbere, som jeg observerer, kan ikke holde sig selv oprejst og stabil i kontakt med underlaget. Både fordi de mangler grundstyrke, og fordi der mangler en grundlæggende evne til at stabilisere leddene og kernen i bevægelse og under belastning. 

Hvis du vil undgå at løbe ind i skader – eller panden mod muren i forsøg på at skabe fremgang i form og hastighed – skal du se at få styrket dit fundament ved at træne stabiliteten både i ben- og hoftemuskler og i hele kernen på ét ben ad gangen. Først uden vægt, så med. 

Først når du kan stå stabilt på ét ben (i bare tæer, på fast underlag) i min. 20 sekunder i streg…

…hvilket kræver ret meget led- og muskelkoordination samt en stærk forbindelse mellem hjerne og muskler – er det en god idé at begynde at tage mange skridt og sætte fart og belastning på.

Når du træner din stabilitet, så er det vigtigt, at du har to ting for øje: 

 

1. Du skal træne stabilitet og balance på fast underlag. 

Du skal jo bruge din stabilitet til, at de store muskler har et godt fundament at udvikle kraft fra.

Og man kan simpelthen ikke udvikle optimal kraft fra ustabilt underlag, fordi al energien går på at holde dig oprejst. Det har bare ingen overførbarhed til virkelighed.

 

Wing woman Med kb

2. Det er vigtigt at træne i samme grundlæggende bevægemønster som i gang og løb*

* Locomotion, som jeg skrev om i sidste indlæg. 

Du skal styrke de muskelslynger (kroppens store X, bestående af muskler og bindevæv), som skaber fremdrift ved at overføre kraft fra fodens afsæt, på kryds af kernen – og så over i armsving i modsatte side af kroppen ved hvert skridt. 

Selvom (vandrette) gulvøvelser kan være et godt startsted for overhovedet at tænde for vores refleksive stabilitet, som er evnen til at spænde op i de rette kernemuskler, med rette intensitet og i rette rækkefølge UDEN at skulle tænke over det…

Så skal stabilitetstræning foregå stående og gående, hvis det skal have overførbarhed til gang og løb. 

 

Vores evne til at stabilisere os selv – og evnen til at få fat i de store muskelgrupper, så vi kan begynde at styrke dem – afhænger i øvrigt af:

…et opgraderet sanseapparat

…hjernens evne til at fortolke sanseinput korrekt OG

…en overall god forbindelse mellem hjerne og muskler.

Denne del tager vi fat på i næste indlæg, del 3 af 4. 


Mit nye program WINGWOMAN forsyner dig med de byggeklodser, du skal bruge for at styrke ét af vores grundlæggende bevægemønstre, som man kalder for “locomotion”.

Evnen til at bevæge os fra ét sted til et andet. Evnen til at skabe fremdrift. 

Alle øvelserne er specifikt udvalgt og systematisk sammensat til at tænde for og styrke de muskelslynger, der skaber fremdrift ved at overføre kraft fra fodens afsæt, på kryds af kernen og over i armsving i modsatte side af kroppen ved hvert skridt. 

Du vil gå fra at føle, at dine ben er lavet af bly, til at du næsten svæver over jorden. Uanset, om du gerne vil kunne blive bedre til at gå eller løbe igennem livet. 


KØB PROGRAMMET HER>>>

Wing Woman produktbilleder

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar