Har du kæbe/nakkespændinger eller hovedpine? Få årsagerne - og øvelserne, der lindrer!

Kæbe Nakke Spændinger Hovedpine

Hvis du ofte døjer med spændinger i kæben, nakken eller hovedpine, er du langt fra den eneste.
Nakke-, ansigts- og kæbesmerter rammer over 70% af befolkningen årligt😩 
Men mange ved ikke, at spændingerne og smerterne ofte kommer fra et helt andet sted i kroppen.
Et eller andet sted i kroppen foregår der altså noget, som din hjerne forsøger at kommunikere til dig - råbe til dig! 📣
– og det kan nogle gange (ofte) ske via spændinger og smerter helt andre steder i kroppen.

Hvorfor, og hvordan du kan kan lindre smerterne og spændingerne, vil jeg fortælle mere om her.

Så læs med 👉🏻 og find længere nede lindrende øvelser på video. 

Går hverdagen for stærkt?

Har du skuldrene oppe om ørerne. Sammenbidte tænder. 
Så kan du få ondt. 

Stress i hjemmet, frustrationer på jobbet, angst og depression er faktisk årsager til smerter og spændinger for mange mennesker. 

Når hverdagen går for stærkt, tænder vores hjerner for ”fear, flight and fight” systemet, en del af nervesystemet, som gør os klar til kamp og holder os skarpe i hverdagen.

Men hvis det er ”tændt” for længe ad gangen pga. kronisk travlhed eller følelsesmæssige påvirkninger, har vi en tendens til at overhøre hjernens signaler, når den prøver at fortælle os – eller råbe! – at vi skal SLAPPE AF 📣

Spændinger i nakke og kæbe og hoved er nogle af hjernens måder at fortælle os, at tingene går for stærkt.
At vi trækker skuldrene op om ørerne for at ”gøre os klar til kamp”. 
At vi bider tænderne for meget sammen i hverdagen eller vågner op med spændinger i kæben om morgenen, fordi vi skærer tænder om natten.

Du kan altså have spændinger i nakken, kæben eller hovedpine.
Men det er ikke sikkert, at årsagen til dem skal findes der, hvor det faktisk gør ondt. Trækker du vejret ordentligt?

Har du en presset hverdag, trækker du formentlig vejret helt oppe i brystet, og ikke nede i maven.

Normalt trækker mellemgulvet, diafragma, vores luft ned i lungerne ved at udvide lungerne nedad og udad, så maven går ud (ligesom på en baby, der græder – se på maven, den kører som en blæsebælg).

Hvis du trækker vejret for højt oppe, får diafragma ikke lov til at bevæge sig frit, og du bruger halsmuskulaturen til at trække op i de øvre ribben og kravebenet for at trække vejret ind opadtil.
Det skaber spændinger i muskulaturen, som kan forplante sig videre op til kæben og potentielt give smerter i både hals og nakke, som igen kan føre til hovedpine og spændinger i nakken.

✋🏻 Hvordan trækker du vejret?
TEST det ved at lægge din ene hånd på din mave og den anden på brystet. Tag et par gode vejrtrækninger, og mærk efter. 
Bevæger du hånden på brystet eller maven mest?

Hvis du oplever, at brystet bevæger sig, mens du næsten ikke kan få vejret ind i maven, er din vejrtrækning lidt på afveje.

En god øvelse til at lære at få vejrtrækningen ned og hele vejen rundt om rygsøjlen, viser jeg dig her:


Den kan også laves, hvor du sidder på en stol, foldet sammen over f.eks. en stor pude, mens du arbejder med at mærke, at du trækker vejret 360 grader rundt og helt om i lænden. Det kan nemlig også være problematisk kun at trække vejret med maven (som man typisk lærer i yoga) – og at kunne trække vejret 360 grader rundt er en forudsætning for at kunne udvikle styrke i hele kroppen.  

Spændte kæber og spændinger

Har du spændinger i kæben?
Det kan komme af skævt bid, slid, et slag, en tandoperation – eller ja, når hverdagen går for stærkt.
Eller fra problemer med mave og tarm, bihuler, skuldre... det er ikke helt skævt, når mange behandlere siger, at 'kæben kan føre til alt, og alt kan føre til kæben'.

👉🏻 Det er Trigeminus-nerven, som er skurken. Den forsyner kæben med nerver, hvis primære funktion er følelsen i dit ansigt, næse og mundens slimhinder sammen med den motoriske styring af kæbemusklerne.
Når den driller, kan det føre til både spændinger i muskulaturen og smerter i ansigtet.

Trigeminus-nerven har også forbindelse til bihulerne, så hvis du er en af dem, der ofte døjer med irriterede bihuler eller bihulebetændelse, kan det igen være denne nerve, der er på spil med hovedpine og trykken i panden, bag øjnene og måske i kæben.

Det sker typisk, fordi slimhinderne hæver op og bliver irriterede, og det finurlige ved kroppen er, at hele slimhindesystemet hænger sammen. Så en irriteret slimhinde i tarmen kan skabe irritation (og spændinger og smerter og...) i bihulerne, ørerne, næsen, svælget eller lungerne 😫 
Hvis du spiser noget, som irriterer din slimhinde i tarmen... kan det simpelthen irritere slimhinderne i f.eks. dine bihuler...
... og på den måde kan irritation i tarmen være med til at skabe spændinger i ansigtet, kæben og nakken! 

✔️ Du kan lindre spændinger i kæben (og få mere ro og bedre søvn!) med denne øvelse, som mobiliserer din kæbe, afspænder ansigtet, beroliger nervesystemet og fremmer lymfegennemstrømningen. Den hjælper med at frigøre kranienerverne og skaber mere plads, så de kan arbejde friere👍🏼  


Det er altså ikke så sort og hvidt...

... når det kommer til spændinger i kæben, nakken og hovedet.
Og det giver god mening at bruge lidt tid på at finde ud af, hvor spændingerne og smerterne kommer fra.
Men øvelserne oven for 👆🏼vil kunne hjælpe dig med at få ro på nerverne, blive bedre til at trække vejret hele vejen rundt og få mobiliseret din kæbe og kranienerver, så spændinger og smerter mindskes. 

📣 Du kan få adgang til mange flere øvelser, der kan lindre spænding og smerter, samt sparring, der hjælper med at pege dig i retning af de årsager, som trigger spændingerne hos netop dig, inde i min onlinetræningsklub En Stærk Sag. Her finder du bl.a. specialprogrammerne "Fri for hovedpine" og "Slip spændinger i skuldre og nakke".

 

Kom med i klubben!

Kopi af Freebie - mail banner

Du lærer at styrketræne hjemme, så du får synlige resultater med blot 1 time om ugen. 
Teknisk sikkert, effektivt og uden skader - med skyhøj efterforbrænding.

Jeg giver dig mine bedste strategier til et hverdagsvenligt og bæredygtigt træningsflow, som bliver ved med at skabe fremgang og synlige resultater for dig
– uden at du nogensinde skal træne til udmattelse.


SE MERE OM MEDLEMSKLUBBEN HER  →


Se også flere videoer med øvelser, viden og tips på min YouTube kanal.

3 kommentarer

Joel Nielsen

Jeg har gennem halvandet år, kæmpet med voldsomme smerter i nakke, skulder, bryst og højre arm/hånd. Jeg har endnu ikke mødt en behandler der har kunne afhjælpe min problematik, hvorfor jeg meget gerne vil undersøges og behandles af Nikolaj som umiddelbart virker kompetent.
Læs mere
Læs mindre
Mette ottosen

Jeg har døjet med kæbespændinger i ca 5år og det siger klik i den ene side hver gang jeg tygger. Det er blevet værre med tiden og ret generende så det ville da være fantastisk at få hjælp til at få det væk!.
Læs mere
Læs mindre
Jeg lider af næsten kronisk hovedpine og smerter i skuldre og nakke som følge af et cykelstyrt 11. september 2014. Jeg vil så gerne have det bedre. Har ikke prøvet osteopat - det har jeg længe tænkt på. Har prøvet en del andet. / Louise
Læs mere
Læs mindre

Skriv en kommentar