Sådan træner du balance og slipper af med køresyge

Skaermbillede-2015-01-22-19.34.15

1/3 del af os alle lider af køresyge.

Jeg var inde i TV2Lorry i dag for at fortælle om, hvad det er der er på spil, hvad det har med kroniske smerter til fælles, og vise øvelser der træner køresyge væk - og balancen tilbage.  


Hvorfor bliver vi køresyge?

Køresyge opstår, når sanseinput fra øjne og indre ører ikke matcher.

Kvalmen, der opstår, er et udtryk for sensory mismatch. Dvs. at dét du ser, stemmer ikke overens med, hvad du oplever.

Den opstår, når vores krop, øjne og balance ikke taler ordentligt sammen, eller når ét af sansesystemerne ikke er up to date.

Vores skelet, muskler, øjne og balancesans (som bor i indre øre, og ikke i fødder, som mange tror!) – er designet til at arbejde sammen om at tillade os bevæge os igennem verden på den mest effektive måde og holde hovedet opad ift tyngdekraften.

Vi bevæger os så for lidt i vores hverdag – men selv når vi bevæger os, fx i et fitnesscenter, så er det ikke altid, at vi træner alle sanserne.

Står du fx på et løbebånd, så sker der lidt det samme - du bevæger kroppen (eller kroppen bliver næsten bevæget for dig, fordi båndet trækker), men øjnene opfatter ikke, at der sker en bevægelse. Landskabet ændrer sig jo ikke.


Use it or lose it.

Nu er det jo sådan, at vores krop fungerer efter ”use it or lose” it princippet.

Det betyder, at når du ikke træner dine øjne og din balance, så bliver kvaliteten af de signaler vi får derigennem dårligere. Særligt efter de 30 går det ned ad bakke med sanserne, ligesom med vores muskler - medmindre vi træner dem.

Sløvere balancesans er et stort problem og resulterer i bl.a.:

 • kroniske smerter i bevægeapparatet (særligt nakke, skuldre og ryg)
 • træthed og dårlig energi
 • lav styrke og koordination
 • lav smidighed
 • synsforstyrrelser
 • angst mm.

Det begrænser os utroligt i vores dagligdags bevægelse, og vi ender med at undgå fx boldsport og ting, der går hurtigt, uden helt at vide det (ski, rutsje, køre på motorvejen, løbe ned ad en stejl bakke).

 

Når nogle af sanserne sløves, så må resten af kroppen kompensere for det.

Og det gør den ved at spænde op og reducere din bevægelsesfrihed. Mangler du sigtbarhed, må du flyve langsommere.

Netop syns- og balance deficit er årsagen til mange kroniske nakke/skulder/lændesmerter. 

Det er sådan, at vores øjne og vores balance styrer vores holdningsmuskler – som stabiliserer vores nakke og rygsøjle.

Hvis du nogensinde har prøvet at snuble og miste balancen, så ved du, hvordan alle musklerne i kroppen spænder op automatisk for at gribe dig.

Sådan er det, når dit balanceorgan ikke fungerer optimalt, så tror din hjerne hele tiden, at du falder, og at du skal gribes. Hej, muskulære spændinger!

Prøver du at strække de stramme muskler eller knække nakken hos en kiropraktor, så gør du blot ondt værre. Du fratager din krop den sidste forsvarsmekanisme, uden at have fikset årsagen.

Dét er grunden til, at spændingerne og smerterne altid kommer igen.

Gode nyheder er, at det kan trænes væk.  


Sådan træner du balancesansen bedst:

(gradvist stigende kompleksitet)

 • Ved at bevæge øjnene, mens du holder hovedet stille (det britiske flag i Skyhøj Forbrænding og øvelsen jeg viser ovenfor)
 • Ved at bevæge hovedet, mens øjnene bevæger sig i modsatte retning (en variation af det britiske flag i Skyhøj Forbrænding, som jeg også viser ovenfor)
 • Ved at bevæge hovedet, men du følger et objekt med øjnene (den sidste variation af det britiske flag i Skyhøj Forbrænding)
 • Ved at bevæge hovedet, samtidigt med at du bevæger kroppen (rokke og rulleøvelser)
 • Ved at bevæge hovedet, samtidigt med at du bevæger kroppen - med ekstra belastning, som fx i Get-ups.

Gradvis progression i sværhedsgraden er nøgleordet - og der kan være brug for at bryde bevægelserne i mindre, mere målrettede bidder, hvis kroppen kvitterer med ubehag på ovenstående øvelser (det er muligt at gøre i vores 1-års forløb Uimodståelig, hvor du bl.a. har en hotline til hele teamet, som hjælper med at justere øvelser). 

Den store fordelene ved at træne balance - og integrere øvelser, der udfordrer din balance, er at du fjerner den største neurale trussel der er: angsten for at falde – og det frigør helt utroligt meget energi.

Du kan trække vejret bedre, får mere lyst til at bevæge dig, spise rigtigt.


Nej, træning på ustabilt underlag gør ikke din balance bedre.

Det spænder dine muskler op, for at gribe dig - men som du kan læse ovenfor, så er det ikke den slags febrilske reflektoriske spændinger, du skal gå efter i din træning.

Det er kontrollerede muskelsammentrækninger, på et stabilt underlag, hvorfra du kan udvikle optimal kraft, der giver mest træningsudbytte.

Bruger du hovedet og vælger øvelser, der tvinger dig til at være fokuseret og bruge dit syn, dit indre øre (som altså bliver stimuleret af, at vi bevæger vores hoved i forskellige planer) og dine led og muskler, samtidigt - så har du "bang for your buck" tidseffektiv OG for alvor funktionel træning.


Kom med i klubben!

Kopi af Freebie - mail banner

Du lærer at styrketræne hjemme, så du får synlige resultater med blot 1 time om ugen. Teknisk sikkert, effektivt og uden skader - med skyhøj efterforbrænding.

Jeg giver dig mine bedste strategier til et hverdagsvenligt og bæredygtigt træningsflow, som bliver ved med at skabe fremgang og synlige resultater for dig – uden at du nogensinde skal træne til udmattelse.


SE MERE OM MEDLEMSKLUBBEN HER  →


Se også flere videoer med øvelser, viden og tips på min YouTube kanal.

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar