Spis dessert til morgenmad

kransekage

Min kollega Thierry Sanchez har lige skrevet en fantastisk blog:

Overthinking diet and exercise

Jeg kunne ikke være mere enig i hans budskaber, kan nikke genkendende til alt, hvad han skriver, og har kun tilovers at sige: "Word!" og "Amen".

Thierry skriver bl.a.:

"Interestingly, I recently read something about people who never diet and dieters. “Restrained eaters react to emotions and external cues in a nearly totally opposite manner of unrestrained eaters”. Basically, when stressed, non dieters will eat less, dieters will let all barriers crash down and pig out on junk. By restrained eaters, it is meant any form of restriction: low calories, low carb, low fat, no grains, no nightshades …"

Sjovt nok, har jeg bemærket, at det er den *afslappede* vej (heldigvis) udviklingen i sundhedsbranchen går, og jeg kan se, at flere af mine kollegaer (og mig selv) er kommet i deres livs form ved at slappe af omkring både mad og træning og være drevet af lyst og fornemmelsen indeni - frem for et skema eller en plan. 

Jeg laver aldrig laver kostplaner til mine klienter.

Det er jo utopi at tro, at et voksent menneske kan og skal følge en plan, som én eller anden fremmed, som ingen idé har om, hvordan det er at være i vedkommendes krop, har lavet!!

Hvad hvis jeg har lyst til pærer, frem for æbler den ene dag?? Er jeg så "faldet i" og skal starte forfra? Skal jeg være mere restriktiv i morgen? Skal jeg straffes? Lyder tosset, ikke?

Ikke desto mindre, så er dét tankerne rigtig mange får, når de følger en kostplan eller et system.

Hør, planer skal ses som skabeloner. En grov retningslinje, et sted du kan starte... så du kan få en idé om, hvordan det kunne være smart at strikke dine måltider sammen, fx før og efter træning. Så du kan få mere energi, mere overskud, komme tættere på idealvægten....

Og skabeloner kan være så fine for dem, der ikke har viden eller nok erfaring med, hvad der er godt for deres krop. Men det er KUN dét de er. Skabeloner. Med plads til at ændre, tilpasse og bøje reglerne. Learn the rules, then break the rules.

Når jeg bliver bedt om at svare på spørgsmål i stil med, "hvad er bedst: kvark eller skyr?" - eller "skal jeg spise 3 eller 4 æg til morgenmad?", så bliver jeg ærligt talt mundlam. Jeg véd det jo ikke!? Er du mæt? Nej, ok - så spis noget mere. Har du mere lyst til kyllingelår frem for kyllingebryst? Go for it!

Mærk så efter: er du kommet i bedre humør efter din mad? har du fået mere energi? har du fået mere lyst til træning? 

Så var det godt for dig. Og det var en passende mængde. Ellers - prøv noget andet næste gang du spiser. 

Seriously, som sundhedsrådgiver er det vel ens ansvar at undgå at gøre folk neurotiske og bange for mad!? Og netop hjælpe dem på vej med at udvikle et sundt, naturligt forhold til sin krop, sin mad, sin træning.

Med disse ord: Spis noget julemad med god samvittighed. Uden at skynde dig ned til fitnesscentret for at brænde det hele af kl. 23.59 juleaften (den tåbeligste idé jeg har hørt om i 2013). 

Ikke som var dét den sidste dag i morgen aften, men tanken om, at 1. januar, SÅ er det på kur.

Tænker du dét på forhånd, så kommer du med garanti til at overspise i julen. For så spiser man, som var det sidste dag på jorden.

"Jeg må ikke spise is i morgen, så jeg spiser 2 bøtter i dag!" Tro mig, jeg havde tænkt mange af den slags tanker før. 

Men ikke mere. For jeg har (heldigvis) opdaget, at der er andre vigtigere ting i livet, og mad er bare... mad.

Og at verden ikke går under - og vægten eksploderer ikke lige pludselig, bare fordi man har spist Summerbirds lakridsmandler som morgenmad (ja, dét har jeg også prøvet før).

Hvis du fx giver dig selv lov til at spise dessert til morgenmad hver morgen i juleferien, så lover jeg at du oplever en ændret appetitregulering og syn på din krop.

Du vil komme af med de værste cravings, fordi du opdager, at du jo bare kan spise dét du har lyst til, any time. 

Den virkelige forandring sker i dét øjeblik, hvor du slipper dårlig samvittighed for dine mad og træningsvalg. Men ser på dét som "hey, dét er dét jeg har lyst til lige nu, og derfor gør jeg dét." Din krop skal nok fortælle dig, om det er godt eller skidt for dig nu og her - og om du skal skrue op eller ned. Men først, når din hjerne slipper taget. 

Glædelig jul fra hende, der ikke kan færdiggøre en sølle bøtte Ben&Jerry's længere.

Jeg må nøjes med en kvart, fordi dét gør mig mæt og tilfreds, og jeg har ikke lyst til at sove lige bagefter, men faktisk er fyldt med energi.

Dét er fordi jeg ved, at hvis jeg får lyst til den igen i morgen, så står den dér. I fryseren. (Jep, for mig virker det at have såkaldt "forbudte" ting liggende derhjemme. Jeg véd, at hvis jeg får lyst til dem, så er de der. Og så har jeg sjovt nok ikke lyst til dem hele tiden).

PS. Her er de kransekager, jeg tager forskud på lige om lidt (ingen grund til at vente til nytår). De er fra Bread Station, by the way. Mmmmm.

Kom med i klubben!

Kopi af Freebie - mail banner

Du lærer at styrketræne hjemme, så du får synlige resultater med blot 1 time om ugen. Teknisk sikkert, effektivt og uden skader - med skyhøj efterforbrænding.

Jeg giver dig mine bedste strategier til et hverdagsvenligt og bæredygtigt træningsflow, som bliver ved med at skabe fremgang og synlige resultater for dig – uden at du nogensinde skal træne til udmattelse.


SE MERE OM MEDLEMSKLUBBEN HER  →


Se også flere videoer med øvelser, viden og tips på min YouTube kanal.

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar