Hormoner - my bare a**

 

Hormoner er blevet så trendy at snakke om.

Men de færreste forstår, hvad det lige præcis er, dét de snakker om.

Det er så komplekst, at det eneste rigtige er at være ydmyg ift kroppens hormonbalance og arbejde på at forbedre vilkårene for kroppen, så den selv kan genopbygge og fungere efter hensigten.

Det er bare ikke så simpelt med hormoner, at bare fordi man er lav på et eller andet, fx østrogen, så skal man supplementere med det.

Det er da single factor thinking, så det vil noget.

(Kroppen er er fint system, ikke et nedløbsrør!)

Og det er lige så meget symptom behandling som alt andet. Det fjerner ikke årsagen til ubalancen (for høje krav til kroppen!)

Det svarer til sådan en situation fx, at Arnold Schwarzenegger trænede med sindssyg volumen og stillede høje krav til sin krop ift muskelopbygning - og så havde han brug for hjælp til restitution, så han supplementerede da bare lige lidt med testosteron.

Så stress du bare rundt derude, det gør ikke noget - du kan bare tage noget dhea eller østrogen, hvis du mangler (eller testosteron, hvis du er mand).

NEJ!

I helsebranchen er der en del efterhånden der tænker, at de har opfundet den dybe tallerken ift at man jo kan supplementere direkte med hormoner - bioidentiske eller ej, doesn't really matter i den her diskussion.

Det er altså ikke nyt - fitness- og sportsbranchen er fyldt med det, det hedder steroider. Ja, du læste rigtigt. Steroider er bare et andet ord for vores kønshormoner.

Har haft flere klienter, der på nettet havde læst, at hvis man fx mangler dhea, så er det svært at forbrænde fedt (ja), så de har da bare bestilt dhea k kapsel form fra udlandet.

Ud over, at det er ulovligt i DK, medmindre du har fået en recept af en fagperson på en meget god begrundelse (fx komplet hormonel profil og grundig screening), så hjælper det ikke meget.

Fordi for lavt DHEA, for lavt testosteron, for lavt østrogen og/eller progesteron er er udtryk for én ting i 9 ud af 10 tilfælde - massiv overbelastning af kroppen.

Tilfører du ekstra hormoner i ren form, spilder din krop dem bare på at producere flere stresshormoner, eller lave dem om til noget andet (fx vil testosteron blive lavet om til østrogen, hvis man har for meget fedt på kroppen eller har forhøjet insulin).

Af andre bivirkninger kan jeg nævne bylder, bumser, hårvækst forkerte steder mm.

Jeg forstår godt, at man kan blive forført at tanken om - " nååå, det er pga hormonerne jeg har det som jeg har det, jamen fedt at jeg kan fikse det ved at tage en pille."

Men det er ikke anderledes, end dengang det var populært at supplementere med spirulina, acai bær and what not: "nu er kuren mod alt her!!"

"Men det er jo hormonerne!" (Der er skyld i x, y, z)

 

Newsflash - ALT er hormonerne!

Hormonerne er din krops kommunikationsnetværk! Og der er mange veje uransagelige i det - så mit budskab er, endnu engang, sørg nu for at din krop har gode kår, så det meget intelligente netværk kan fungere, som det er ment. Lad være med at rode med enkeltelementerne, som selv mange forskere endnu ikke forstår fuldt ud, og tro at der er en lineær proces.

 

It's not!

Jeg anbefaler aldrig mine klienter at supplementere direkte med hormoner. Det synes jeg simpelthen ikke, jeg er dygtig nok til - og der er virkelig mange bivirkninger ved at rode ved det, bl.a. øgede kræftrisici.

Pas du hellere på din krop og reducer kravene til den, genopbyg den blidt med den rette træning, kost og restitution. Og altid altid altid rådgiv dig med fagfolk (der rent faktisk har set lyset af primær litteratur på området, ikke blot amerikanske populærbøger), hvis du vil udforske hormonsupplementering.

 
 

OBS: Vigtig opdatering her et års tid efter dette indlæg blev skrevet.

Jeg er blevet kontaktet af flere, der har hørt om "naturlige" hormontilskud, som kunne sætte gang i fedttabet.

Der er tale om kosttilskud der bl.a. forhandles af et firma, der hedder Biovea - og som der er blevet udstedt en alvorlig advarsel fra Fødevarestyrelsen omkring. I samme kategori, som ovennævnte DHEA - nemlig ULOVLIGT og på Anti-Doping Danmark listen! - ligger bl.a. hCG (human chorionic gonadotropin) og hGH (human growth hormone) i form som fx Isotropin og Somatotrophin. hCG er blevet markedsført i flere år nu som et mirakel slankemiddel i forbindelse med en ekstremt lavkaloriekur på 500 kcal om dagen.

Bivirkninger ved både kur og hormontilskud som anvendes medicinsk i behandling af infertilitet er mange og komplekse. Herunder kan nævnes over-ægløsning og blødningsforstyrrelser. Væksthormon markedsføres ligeledes på nettet som et effektivt slankemiddel og en kilde til ungdommelighed, men der er intet bevis på det, og listen med birkninger er ligeledes alvorlig og lang, herunder vækstforstyrrelser, væskeophobning i kroppen, hjerte- og karsygdom, led- og muskelsmerter, øget svedproduktion, øget behåring, diabetes, for højt blodtryk, akromegali, øget kræftrisiko m.fl. Øvrige "fatburners" med bl.a. synefrin og hindbærketoner hævdes at forbrænde selv det mest genstridige fedt, men fungerer ved at stimulerer stress-respons i centralnervesystemet og er derfor absolut det sidste man skal kaste sig ud i, når kroppen i forvejen er svækket af kronisk søvnunderskud, stress og mangel på motion og lødig kost.

Bivirkninger er bl.a. skader på centralnervesystemet, påvirkning af leveren og forhøjet blodtryk. Her er ogå lidt fra WADA (World Anti-Doping Agency):

Screenshot 2014-02-26 23.57.29

  

.

FÅ 3 ØVELSER TIL AT VÆKKE DIN KROP

Smugtræning som tænder for hjerne/muskel kontakten og får dig til at opdage muskler, du ikke vidste du havde! Med særligt fokus på mave, balder og bækkenbund 

Skærmbillede 2018-11-05 kl. 15.20.59.png. 

TILMELD DIG NYHEDSBREVET
og få link til de 3 øvelser direkte i din indbakke.

 


0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar