Kan ikke eller vil ikke? Manglende motivation eller inflammation?

motivation inflammation

Hvad de fleste tror, er mangel på motivation, viser sig meget vel at være kronisk inflammation.

Forhøjet produktion af cytokiner (immunstoffer, som bekæmper infektioner og reparerer små og store skader i kroppen) fører til:
=> Mindre produktion af dopamin (drive/fokus signalstof, som også bliver udskilt i forventning af belønning), som fører til:
=> Mindre motivation og drive.


Det sker formentlig, fordi kroppens samlede energibehov stiger, når den forsøger at:

 • bekæmpe en infektion
 • reparere en akut skade (fx en forstuvning eller knoglebrud)
 • udbedre de mikro-skader, der opstår som følge af vores livsstil (forhøjede niveauer af stresshormoner og blodsukker, som følge af forstyrret døgnrytme, inaktivitet, tomme kalorier mm.)

For at sikre, at der er nok energi tilstede til disse vigtige opgaver, benytter hjernen sig af en tilpasningsteknik, som skruer ned for vores naturlige drive til at udføre andre opgaver, som potentielt kunne stjæle den energi, som er nødvendig til reparationsprocesserne.

Der sker forandringer i aktiviteten af bestemte belønnings-signalstoffer i hjernen - sådan at man mister lysten til at udføre helt almindelige opgaver (som fx bevægelse eller madlavning).


Ens følelse af egen værdi og syn på relationer med andre mennesker forandrer sig også.

Hvis du:

 • føler dig opgivende og har lyst til at trække dig tilbage
 • føler dig alene, isoleret eller overset
 • føler, at der ingen hjælp er at hente og har svært ved at bede om/modtage omsorg fra andre
 • føler dig tit misforstået eller underlegen i dine relationer
 • hurtigt bliver mistroisk og kommer let til at tro, at andre er kritiske og uvenlige over for dig eller er ude på at snyde dig
 • har svært ved at være i eget selskab og tyr til distraktioner gennem tv, Facebook, onlinefora

…så kan det meget vel være et resultat af kronisk inflammation i dit system!


Og med sig kan det føre en adfærd, som i virkeligheden er et forsøg på at kompensere for lave niveauer af dopamin (men som smider mere flamme på bålet og vedligeholder inflammationen - så det bliver en selvforstærkende negativ spiral). 

 • fødevarer med højt indhold af fedt, salt og sukker
 • distraktioner, notifikationer, sociale medier, skærm
 • overarbejde
 • overtræning
 • under/overspisning
 • ...blot for at nævne et par stykker


SÅ... hvis du sidder og venter på dét tidspunkt, hvor motivationen og overskuddet pludselig dukker op…
Eller forventer, at andre omkring dig gør eller siger noget, der motiverer dig.

…så bliver din situation aldrig bedre.

Fordi motivation kommer, når du begynder at tage bitte små skridt til selvomsorg.
Når du begynder at investere en lille smule af din knappe energi i noget, der giver dig en kæmpe energi-afkast.

Handling skaber motivation.

Ikke omvendt.


Den kode har vi knækket i online træningsklubben En Stærk Sag.

Vi har fjernet så mange barrierer som muligt, så du kan starte med korte træningsvideoer på 5 minutter, som er lette at gå til, selv i den mest hektiske hverdag.

 • Du finder desuden en række øvelser, som taler direkte til din vagusnerve, aktivering af hvilken har en anti-inflammatorisk effekt (og dermed immunregulerende).
 • Træningen skaber input, der afbalancerer aktivitet i dit sympatiske og parasympatiske nervesystem, hvilket også har en anti-inflammatorisk effekt.
 • Sidst, men ikke mindst - får du adgang til en række træningsprogrammer (vælg mellem blide, målrettede specialprogrammer og styrketræning med kropsvægt eller kettlebell), som skaber bedre kontakt til muskler og stimulerer din muskelmasse på en måde, der sikrer maksimal anti-inflammatorisk effekt for minimal indsats.


Hvis bare du...

...træner 5 minutter dagligt og INTET andet - så vil du mærke og se en forandring i din krop og din sindstilstand. Og din investering i medlemsskab vil allerede have tjent sig hjem.

Men når du får mere overskud (hvilket du VIL opleve ret hurtigt), så er der flere lag vi kan bygge på, efter lyst og behov. 

Og bare rolig. 


Vi er med dig hele vejen!

...og hjælper dig med at prioritere din indsats i lige netop din situation – i klubbens Forum står mit kærlige, ikke-dømmende, anerkendende, fagligt dygtige team af specialister klar til at vejlede dig til det næste skridt i din træning. 


Bliv en del af klubben!

Skærmbillede 2021-01-23 kl. 14.33.54


Du lærer at styrketræne hjemme, så du får synlige resultater med blot 1 time om ugen. Teknisk sikkert, effektivt og uden skader - med skyhøj efterforbrænding.

Jeg giver dig mine bedste strategier til et hverdagsvenligt og bæredygtigt træningsflow, som bliver ved med at skabe fremgang og synlige resultater for dig – uden at du nogensinde skal træne til udmattelse.


SE MERE OM MEDLEMSKLUBBEN HER  →

 

 

Reference: 

Can’t or Won’t? Immunometabolic Constraints on Dopaminergic Drive. Michael T. Treadway. Jessica A. Cooper. Andrew H. Miller. April 01, 2019

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar